Teknoloji

Quasar NRAO 530 Fotoğraflandı

Svetlana Jorstad liderliğindeki bir grup astronom dikkate değer bir gözlem yaptı. Dünyanın dört bir yanından bir teleskop ağı olarak bilinen Event Horizon Telescope ( EHT) proje, yaklaşık 7,5 milyar ışıkyılıUzakta bulunan NRAO 530 adlı bir kuasarın görüntüsünü almayı başardı.

Kuasarlar, en basit açıklamayla galaksilerin çekirdeğidir. zamandan zamana milyarlarca Güneş’in kütlesine eşdeğer ölçeklere ulaşan kuasarlar, karadeliklerle de destekleniyor. Etraflarına ışık tutmamalarına rağmen üzerine gerçeği çizdikleri maddelerin ısınması nedeniyle oldukça sıcaktırlar. parlak görünüyorlar . Bu nedenle “evrendeki en parlak cisimler” bu kuasarlardan bazılarıdır. İşte o anın prestijiyle tescillenen nesnelerden biri.

İşte teleskoplar tarafından sağlanan bir NRAO 530 görüntüsü:

Tahmin edebileceğiniz gibi 7,5 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir cismi görüntülemek hiç de kolay değil. kolay değil . Ancak bilim insanları, EHT projesi kapsamında teleskoplardan veri alabilmek için tüm sınırları zorladı ve final oldu. amaçlarına ulaştılar . Görüntü elde etmenin yanı sıra, uzmanlar manyetik alanların haritasıOnu da çıkarmayı başardılar.

kuasar nedir?

Bildiğiniz gibi kara delikler o kadar büyük ki ışık bile kaçamıyor. Elementler kara deliğin olay ufkuna yaklaştıkça ısınırlar ve ışık yaymaya başlarlar. Ayrıca, yüzleri Dünya üzerindeki herhangi bir rastgele nesnenin ulaşamayacağı kadar büyür. kara deliklerin etrafında çok parlak yapılara kuasar denir. Bir yıldızdan çok ama çok daha parlak olan bu yapılar, karadeliklerin bir noktadan tespit edilmesini de mümkün kılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu