Haber

Gökçe Gökçen’den Bakan Işıkhan’a: “Sorumluluk alanınızda bu kadar çocuk işçi, iş cinayeti, iş kazası duymaktan, görmekten rahatsız mısınız?

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, “Sorumluluk alanınızda bu kadar çok çocuk işçi, iş cinayeti, iş kazası duymaktan, görmekten hiç rahatsız olmuyor musunuz?”

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda iş hayatında yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a da sorular soran Gökçen, şu açıklamalarda bulundu:

“Sayın Bakan bu sabah sunumunuzu dinlerken acaba farklı ülkelerde mi yaşıyoruz diye düşündüm. Bu sunuma bakılırsa işsizlik çözüldü, gençler İŞKUR’a gitmedikleri için işsiz kaldılar, hemen iş bulacaklar” Gittiklerinde insanlar sendikalı diye işten atılmıyordu, iş cinayetleri sanki hiç yaşanmamış gibiydi, yapay zeka ile iş kazaları önleniyormuş, gururu incinmiş insanlar, gözyaşlarıyla bize ulaşan insanlar gibi bir tablo çizmişsiniz. oğulları ve kızları için iş ararken intihar eden gençler gerçek değil ama gerçekler böyle değil.

“TÜRKİYE 2022’DE İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE 3’ÜNCÜ, AVRUPA’DA 1’İNCİ SIRADA”

Türkiye, 2022 yılında personel ölümlerinde dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 1’inci sırada yer aldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nin raporuna göre 2022 yılında 1.843 iş cinayeti yaşandı. 2023 yılının ilk on ayında en az 1.543 iş cinayeti yaşandı. Alaşehir Sümer Oral Mesleki Eğitim Merkezi elektrik tesisatı ve pano montajı bölümü 11. sınıf öğrencisi Zekai Dikici, elektrik tesisatı işinde çalışırken 5. kattan düşerek hayatını kaybetti. Ankara’da mobilya kesim atölyesinde çalışan 13 yaşındaki AA, asansör ile duvar arasına kafasını sıkıştırdı ve AA hayatını kaybetti. 73 yaşındaki A.Ç., kapalı yüzme havuzu inşaatında çalışırken dengesini kaybederek çatıdan düşerek hayatını kaybetti. Son sekiz yılda Gaziantep’te Akınal Sentetik’e bağlı 9 personel işini kaybetti. Çalışanlara göre, çalışanların makinelerin kullanımına ilişkin herhangi bir eğitim almadan ve herhangi bir güvenlik önlemi almadan makineleri kullanmalarına izin veriliyor. Yine işçilere göre her yıl kaç kişinin uzvunu kaybettiğine dair resmi bir kayıt yok. Bu yaz sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerindeydi; İzmir’de öğle sıcağında çalışmak zorunda kalan kadın PTT çalışanı sıcaktan dolayı beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti.

“TÜRKİYE’DE PERSONEL VE ​​YETKİLİLER HAFTADA 42,9 SAAT ÇALIŞIRKEN BU SAYI AB ÜLKELERİNDE ORTALAMA 36,4 SAATTİR”

IŞİD raporuna göre, sıcak havalarda çalışan tarım personeli serinlemek için girdikleri gölet ve sulama kanallarında hayatını kaybetti. İki ay önce Adana’da sulama kanalında çalışan 14 yaşındaki çocuk işçi hayatını kaybetti. Keyfi yer değiştirmeler, artan iş yükü, maaşların geç ödenmesi, ücretsiz izin uygulaması ve mobbing sonucunda İzmir Dikili-Bergama yolu üzerindeki Agrobal Sera’da sendikalaşan 39 çalışan, sendikal haklarını kullandıkları gerekçesiyle 46 kod kullanılarak işten çıkarıldı. . 23 Ağustos’ta başlattığı direnişi sürdüren personel hâlâ haklarını alamamış ve kıdem tazminatı istiyor. 46 kodlu oldukları için tazminat alamıyorlar ve bu durum yeni iş bulmalarına engel olarak görülüyor. Beyaz yakalı çalışanlar çalışma saatlerinin giderek uzadığını belirtiyor. Üstelik şirketlerin kıdem tazminatı ödememek için çalışanlarını bir yıl dolmadan işten çıkardıkları da gelen şikayetler arasında. Türkiye’de işçi ve memurlar haftada 42,9 saat çalışırken, AB ülkelerinde bu sayı ortalama 36,4 saattir. Türkiye’de haftada 49 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 28.

“KADINLAR YA BEBEKLERİNİ SEÇİP EVDE KALACAK YA DA ÇOCUKLARINA ÇOK DAHA İYİ BİR DÜNYA FIRSATI SUNMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER”

Kadınlar çalışma hayatında eşit işe eşit ücret alamadıkları için hak mücadelesi içerisindeler. Dünya Ekonomik Forumu rakamlarına göre Türkiye, eşit işe eşit fiyat endeksinde 146 ülke arasında 129’uncu sıraya geriledi. Kadınların doğum izninin yetersiz olması ve ücretsiz kreş ve emzirme odalarına sınırlı erişim nedeniyle imkansız bir seçim yapması bekleniyor; Ya bebeklerini seçip evde kalacaklar, ya da çocuklarına daha iyi bir dünya sunmak için çalışmaya devam edecekler.

“İŞ KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN YETERLİ ÖNLEMLERİ NE ZAMAN ALMAYA BAŞLAYACAKSINIZ?”

Sorumluluğunuz olan bu konulara ilişkin şu sorulara yanıtlarınızı duymak isteriz: İş kazalarını önlemek için yeterli tedbirleri ne zaman almaya başlayacaksınız? Bu tedbirlerin uygulanmasına bütçeden ne kadar pay ayıracaksınız? İş güvenliği tedbirlerine ilişkin kontrolleri kaç işçi ve ne sıklıkta gerçekleştiriyorlar? Kontrollerin kaç tanesi ihbar üzerine başlatıldı, kaç tanesi resen gerçekleştirildi? Grev yapılan işyerlerinde grevden 30 iş günü önce ve sonra kaç işçi işten çıkarıldı? Bu çalışanların cinsiyet dağılımı nasıldır? Bu kişilerin işten çıkarılma nedenlerine ilişkin herhangi bir bilgi tutulmakta mıdır? Beyaz yakalı çalışanların ortalama çalışma saatlerinin yıldan yıla değişimine ilişkin veri tutuyor musunuz? Bakanlık olarak eşit işe eşit fiyat endeksinde Türkiye’nin konumunu yükseltmek için gerçekçi ve etkili çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz? İşyerlerinde mobbing ve şiddetin önlenmesi için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kadınların iş yerinde maruz kaldıkları tacizi önlemek için rastgele çalışmalar yapıyor musunuz?

“GÖRÜNEN İŞ CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDEN BU İŞÇİLERİN HAYATLARI, PATRONLARIN HAYATLARINDAN VE SİZİN HAYATLARINIZDAN DAHA AZ DEĞERLİ DEĞİLDİR”

Sayın Bakanım; Elini, kolunu, parmaklarını kaybeden Akınal Sentetik işçilerinin elleri, kolları, parmakları, aile hayatı ve insanlık onuru, işverenlerden veya sizin elleriniz, kollarınız, parmaklarınız, aile hayatı ve insanlık onurunuzdan daha az değerli değildir. Beklenmedik iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bu çalışanların hayatları, sizin ve işverenlerinizin hayatından daha az değerli değildir. Son sorum Sayın Bakan: Sorumluluk alanınızda bu kadar çok çocuk işçiyi, iş cinayetlerini, iş kazalarını duymaktan, görmekten hiç rahatsız olmuyor musunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu